Reglementering betreffende "Afwezigheden"
M.i.v. 1 september 2020 is de wetgeving op de leerplicht gewijzigd. Vroeger was dat 6 jaar, nu is dat 5 jaar geworden. Dit heeft de nodige gevolgen voor de kinderen geboren in 2015, die normaal in de 3de kleuterklas zitten.
1.Vanaf het eerste leerjaar moet elk afwezigheid verantwoord worden met een attest.
Geldt dat nu ook voor een kleuter van de derde kleuterklas? Neen ! (Tenzij in de 3de kleuterklas een kindje zit dat geboren is in 2014. Dan geldt de regelgeving die hieronder verder uitgeschreven is.)
2.Vanaf nu moet een kleuter van de derde kleuterklas 290 halve dagen aanwezig geweest zijn om naar het eerste leerjaar te mogen gaan. Vorig schooljaar was dat nog 250 halve dagen.
Het is de bevoegdheid van de directeur om te oordelen of een afwezigheid van een kleuter uit de 3de kleuterklas gerechtvaardigd is of niet.
Is je kind afwezig?
=> Directeur is op de hoogte en kent de reden van de afwezigheid en gaat er mee akkoord. De juf registreert met de letter " P ", wat de reden van afwezigheid ook mag zijn. Alle geregistreerde afwezigheden met de letter " P " tellen mee om het totaal aantal van 290 halve dagen te bereiken.
=> Directeur kent de reden van afwezigheid niet of directeur gaat niet akkoord met de opgegeven reden, dan registreert de juf met de letter " B ". Uiteraard tellen deze niet mee in het berekenen van het aantal halve dagen aanwezigheid.
De directeur moet dus op de hoogte gebracht van de afwezigheid en de reden daarvan!
Leerplichtige leerlingen
Is je kind ingeschreven in de school en is het leerplichtig (je kind is leerplichtig vanaf 1 september van het kalenderjaar waarin het 6 jaar wordt en indien het op 5 jaar reeds naar het lager onderwijs gaat) dan moet het regelmatig aanwezig zijn in de school. Een leerplichtige leerling die ONWETTIG AFWEZIG is, verliest immers het statuut van regelmatige leerling. Dit heeft tot gevolg DAT DE LEERLING IN HET 6e LEERJAAR GEEN GETUIGSCHRIFT BASISONDERWIJS KAN KRIJGEN.
De directeur dient een dossier op te starten vanaf de 5de niet gewettigde afwezigheid.
Je leerplichtig kind moet dus élke schooldag van het schooljaar daadwerkelijk op school aanwezig zijn, behalve ingeval van gewettigde afwezigheden. Deze kunnen zijn:
1. Afwezigheden wegens ziekte zijn gewettigd mits de voorlegging van:
=> een verklaring van de ouders (met handtekening + datum) voor een afwezigheid wegens ziekte van 1, 2 of 3 opeenvolgende kalenderdagen. Dit kan ten hoogste 4 maal per schooljaar.
=> een door de arts uitgereikt medisch attest als de ziekte een periode van 3 opeenvolgende kalenderdagen overschrijdt (dus ook medisch attest vereist bij ziekte op vrijdag en de daaropvolgende maandag); ook bij verlenging;
=> als jullie kind in het lopende schooljaar al 4 maal met een verklaring van de ouders afwezig is geweest wegens ziekte;
* Een rechtsgeldig medisch attest is een attest uitgereikt door een in België of in het buitenland gevestigde geneesheer, geneesheer-specialist, psychiater, orthodontist, tandarts of door de administratieve diensten van een in België of in het buitenland gevestigd ziekenhuis of erkend labo.
Het attest moet duidelijk worden ingevuld, ondertekend en gedateerd en de relevante identificatiegegevens bevatten, zoals naam, adres, telefoonnummer en het RIZIV-nummer (voor België) of het vergelijkbaar erkenningsnummer (voor het buitenland) van de verstrekker. Zo zal er worden aangegeven wat de gevolgen zijn van de ziekte voor bepaalde lessen en welke de begin- en einddatum zijn van de ziekteperiode, met gebeurlijk de vermelding van voor- of namiddag.
* De ouders verwittigen de school zo vlug mogelijk (bij voorkeur telefonisch) van de afwezigheid wegens ziekte van hun kind. Het attest wordt eveneens zo vlug mogelijk aan de school bezorgd.
* Als het enkel gaat om een consultatie (bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts) dan moet deze zo veel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden.
* Wanneer een ziektebeeld dat verschillende afwezigheden tot gevolg heeft zonder dat een doktersconsultatie nodig is (bijvoorbeeld kanker, nierdialyse,...), kan na samenspraak met de schoolarts één medisch attest volstaan. Wanneer een afwezigheid om deze reden zich dan effectief voordoet, volstaat een attest van de ouders.
Lager onderwijs:
* Een afwezigheid wegens ziekte die gedekt wordt door een twijfelachtig medisch attest wordt gesignaleerd aan de arts van het PCLB voor verdere opvolging. In de volgende gevallen is een medisch attest twijfelachtig:
° het attest geeft zelf de twijfel van de geneesheer aan wanneer deze schrijft "dixit de patiënt"
° het attest is geantedateerd (de datum van het attest valt buiten de ziekteperiode van de leerling) of begin- en einddatum worden ogenschijnlijk vervalst
° het attest vermeldt een reden die niets met de medische toestand van de leerling te maken heeft zoals de ziekte van één van de ouders, hulp in het huishouden, familiale redenen...
2. Van rechtswege gewettigde afwezigheden
De volgende afwezigheden moeten zo vlug mogelijk aan de school gemeld worden en gestaafd worden met een verklaring van de ouders (1 tot en met 5) of een document met officieel karakter (6):
A. het bijwonen van een begrafenis- of huwelijksplechtigheid van iemand die onder hetzelfde dak woont als het kind, of van een bloed- of aanverwant van het kind (zonder beperking qua graad van verwantschap);
B. het bijwonen van een familieraad;
C. de oproeping of dagvaarding voor de rechtbank (bijvoorbeeld wanneer het kind in het kader van een echtscheiding voor de jeugdrechtbank moet verschijnen);
D. het onderworpen worden aan maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg (bijvoorbeeld opname in een onthaal-, observatie- en oriëntatiecentrum);
E. de onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht (bijvoorbeeld door staking van het openbaar vervoer, overstroming…);
F. het beleven van feestdagen inherent aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging van een leerling (anglicaanse, islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe, protestants-evangelische godsdienst). Concreet gaat het over: - islamitische feesten: het Suikerfeest en het Offerfeest (telkens 1 dag). Indien binnen de moslimgemeenschap een bepaalde groep het desbetreffende feest op een andere dag viert dan op de dag die is bepaald door de Moslimexecutieve van België (i.c. Turkse moslims) is het voor die leerlingen toegelaten om “hun” feestdag (1 dag, geen combinatie van de 2 mogelijke dagen!) op die andere dag te vieren. - joodse feesten: het joodse Nieuwjaar (2 dagen), de Grote Verzoendag (1 dag), het Loofhuttenfeest (2 dagen), het Slotfeest (2 laatste dagen), de Kleine Verzoendag (1 dag), het feest van Esther (1 dag), het Paasfeest (4 dagen), het Wekenfeest (2 dagen); - orthodoxe feestdagen: Paasmaandag, Hemelvaartsdonderdag en Pinkstermaandag, voor de jaren waarin het orthodox Paasfeest niet samenvalt met het katholieke Paasfeest; - de katholieke feestdagen zijn reeds vervat in de wettelijk vastgelegde vakanties. De protestants-evangelische en de anglicaanse godsdienst hebben geen feestdagen die hiervan afwijken;
G. deelname aan een taalbad.
3. Afwezigheden waarvoor het (voorafgaand) akkoord van de directeur nodig is
Indien de directeur akkoord gaat (dit is geen automatisme) en mits voorlegging van, naargelang het geval, een officieel document of een verklaring van de ouders, kan de leerling gewettigd afwezig zijn om één van de volgende redenen:
* het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont als het kind of van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad. Het gaat hier over een periode die het kind eventueel nodig heeft om emotioneel evenwicht terug te vinden (rouwperiode). Voor de dag van de begrafenis zelf is geen toestemming van de directeur nodig. Mits toestemming van de directeur kan zo ook een begrafenis van een bloed- of aanverwant in het buitenland bijgewoond worden.
* het actief deelnemen aan een culturele of sportieve manifestatie, indien het kind hiervoor als individu of als lid van een club geselecteerd is (bijvoorbeeld de deelname aan een kampioenschap/competitie). Voor deze afwezigheden moet de directeur op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het bijwonen van trainingen komt niet in aanmerking. Het kind kan maximaal 10 halve schooldagen per schooljaar hiervoor afwezig zijn (al dan niet gespreid).
* afwezigheden voor persoonlijke redenen, in echt uitzonderlijke omstandigheden. Voor deze afwezigheden moet de directeur op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het gaat om maximaal 4 halve schooldagen per schooljaar (al dan niet gespreid).
De directeur mag onder geen beding toestemming geven om vroeger op vakantie te vertrekken of later terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni!
4. In uitzonderlijke gevallen: afwezigheden van kinderen van binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en- artiesten en woonwagenbewoners, om de ouders te vergezellen tijdens hun verplaatsingen (de zogenaamde “trekperiodes”)
Hier geldt een speciale regeling. Je kan hierover informeren bij de directeur.
5. Problematische afwezigheden
Alle afwezigheden die niet opgesomd en gewettigd kunnen worden zoals hierboven beschreven, zijn te beschouwen als problematische afwezigheden.
Onder bepaalde voorwaarden kunnen problematische afwezigheden omgezet worden in gewettigde afwezigheden:
* problematische afwezigheden tot en met 5 halve schooldagen. De school neemt onmiddellijk contact op met de ouders (telefonisch, via de schoolagenda, door huisbezoek) en meldt de afwezigheid aan het PCLB. De school en het PCLB maken in overleg met de betrokken ouders een begeleidingsplan voor de ouders en hun kind.
* problematische afwezigheden van meer dan 5 halve schooldagen. Naast de reeds vermelde stappen stelt de school samen met het PCLB een begeleidingsdossier op dat ter inzage ligt voor de verificateur van het departement onderwijs van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming.
6. Afwezigheden voor topsport voor de sporten tennis, zwemmen en gymnastiek mits toestemming van de directeur
Deze kunnen slechts toegestaan worden voor maximum 6 lestijden per week (verplaatsingen inbegrepen) en kunnen enkel als de school voor de betrokken topsportbelofte over een dossier beschikt met het volgende:
* een gemotiveerde aanvraag van de ouders;
* een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie aangesloten sportfederatie;
* een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend keuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap;
* het akkoord van de directeur.
Niet-leerplichtige kleuters
1. Het is belangrijk dat ook niet-leerplichtige kleuters regelmatig naar school komen. Kinderen die activiteiten missen, lopen meer risico om te mislukken en raken minder goed geïntegreerd in de klasgroep.
2. De afwezigheid van niet-leerplichtige kleuters moet niet gewettigd worden. We verwachten echter dat de ouders ook hun afwezigheden onmiddellijk melden omwille van veiligheidsredenen.